[O2] O2 Tour 1.4 - pierwszy przegląd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mykines
    Classic
    • 2012
    • 19

I wreszcie silnik zaszczepiony wirusem !!!
    Jedzie całkiem zacnie :wink:

• marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

No i się stało za chwile trzeba zrobić pierwszy przegląd.
    Zrobiłem rozeznanie w kosztach i zgłupiałem.
    Pierwszy wariant to pozostanie przy trybie serwisowym wg. komputera lub co 2 lata i tutaj rozrzut cen mam od 350zł - 650zł.
    Drugi wariant to przejście na przegląd co roku lub 15kkm - i tu rozrzut 450-650zł.
    O co chodzi, co serwis to zupełnie inne ceny - ile płaciliście za pierwszy przegląd Drodzy posiadacze Toura 1.4?
    Czy 1 przegląd przy tym okresie zmiennym zamyka się tylko w wymianie oleju i flitra?

Komentarz

• exportsubripp
      Rider
      • 2010
      • 304

Re: O2 Tour 1.4 - pierwszy przegląd

Zamieszczone przez marektbg
      No i się stało za chwile trzeba zrobić pierwszy przegląd.
      Zrobiłem rozeznanie w kosztach i zgłupiałem.
      Pierwszy wariant to pozostanie przy trybie serwisowym wg. komputera lub co 2 lata i tutaj rozrzut cen mam od 350zł - 650zł.
      Drugi wariant to przejście na przegląd co roku lub 15kkm - i tu rozrzut 450-650zł.
      O co chodzi, co serwis to zupełnie inne ceny - ile płaciliście za pierwszy przegląd Drodzy posiadacze Toura 1.4?
      Czy 1 przegląd przy tym okresie zmiennym zamyka się tylko w wymianie oleju i flitra?
      .
      ja nie mam tura tylko o2fl mint 1.2 tsi , mialem przeglądy wg wskazan komputera, wyswietlil mi sie pierwszy przegląd po półtora roku przy przebiegu 25 tys km, pojechalem , wymienili mi tylko olej i filtr w Zgorzelcu, plus ozonowanie chyba klimy, , wlasciwie nic nie zrobili, auto mi umyli ale strasznie niedokladnie, tak splukali tylko myjką chyba. Razem zapłacilem ponad 1000 pln , dużo jak za sama wymiane oleju i chlapniecie wodą , ale gwarancje chcialem utrzymać :/
      Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

marektbg, kup sobie sam olej, filtry - bedzie taniej :diabelski_usmiech
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• macluke
          Elegance
          • 2010
          • 875

Re: O2 Tour 1.4 - pierwszy przegląd

marektbg, poczytaj sobie na przykład tutaj:

W każdym razie: pierwszy przegląd przy 15 czy 30k to w zasadzie jest nic - poza olejem i filtrem oleju, ewentualnie jeszcze kabinowym jest kolumna o wiele mówiącym opisie: KONTROLA.
          Czyli podpięcie do kompa i scan, przegląd wzrokowy , w porywach uniesień serca może sprawdzą światła

Definitywnie na oleju jest bardzo duża różnica, więc kup swój spełniający normy producenta dla silnika Twojego samochodu.
          Filtr oleju tez możesz kupić - Mann czy Knecht. Słyszałem jednak historię, że coś zaczęło cieknąć i ASO waliło w pręta, że wszystko dlatego, że filtr nieoryginalny

Komentarz

• marektbg
            Elegance
            • 2010
            • 861

Słuchajcie policzyłem i na oleju - ASO liczy 61-72zł/l (nie chcę nic z Allegro - wyłącznie sklep, opakowanie 4l z polskimi napisami) i filtrze (cena w ASO 26-32zł) zaoszczędzę góra 60-80zł - więc nie chce mi się motać. Kolejna sprawa w 2 ASO była mowa o pisaniu oświadczenia, że olej jest mój i nie biora odpowiedzialności za niego jakby co...
            Zastanawiam się czemu w jednym ASO przegląd kosztuje 350zł a drugim 400, trzeci 650zł przy wariancie wg. kompa. A ASO oddalone od siebie o 60-100km.

Komentarz

• studi79
              Classic
              • 2010
              • 34

(nie chcę nic z Allegro - wyłącznie sklep, opakowanie 4l z polskimi napisami)
              Znaczy że sklep co na allegro nie sprzedaje to dobry a ten co na allegro wrzuca to zły? Popatrz jakie hale potrafią mieć Ci z allegro - http://allegro.pl/mobil-0w40-4l-0w-4...385902387.html . To nie są raczej firmy krzaki.

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

opakowanie 4l z polskimi napisami
                lotosa :diabelski_usmiech ?
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

Zamieszczone przez studi79
                  Rób gdzie taniej. W Polsce za ceną rzadko kiedy idzie jakość.
                  Dolewałeś oleju, no i jak wygląda? Ja mam min. (przebieg 13k km) a olej wygląda fatalnie. Gęsty i czarny. A do serwisu jeszcze 10k km (wg wskazań).

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

Zamieszczone przez pandzik
                    Dolewałeś oleju, no i jak wygląda? Ja mam min. (przebieg 13k km) a olej wygląda fatalnie. Gęsty i czarny. A do serwisu jeszcze 10k km (wg wskazań).
                    Nie dolewałem - przebieg podobny - wygląda olej nie najgorzej czarny ale z płynnością nie najgorzej.

Znaczy że sklep co na allegro nie sprzedaje to dobry a ten co na allegro wrzuca to zły?
                    Nie o to mi chodzi - ale kupując a ASO wydam może z 60zł więcej, a to jakoś przeżyję i nie muszę pisać durnego oświadczenia, że w razie problem biorę na siebie odpowiedzialność.

Komentarz

• studi79
                      Classic
                      • 2010
                      • 34

To masz tani olej w tym ASO, chyba że piszesz o 60 zł na każdym litrze?

W innym wątku ktoś napisał:
                      Zamieszczone przez cigano
                      Właśnie dzisiaj wróciłem z przeglądu kolejnego, tym razem z wymianą oleju (przegląd po 15 000). Jestem w ogromnym szoku gdy zobaczyłem cenę za przegląd: 750zł

W tym:

1. Przegląd instalacji LPG (czyli popatrzył czy nie śmierdzi gazem i czy zbiornik się trzyma) - 185zł
                      2. Wymiana oleju (nazwane szumnie "serwis olejowy") - 185zł
                      3. Filtr oleju - 37zł (w sklepie widzę na necie po 29zł)
                      4. Olej castrol magnatec professional 4,5L - 304zł (w necie widzę po 134)
                      5. Filtr Gazu Fazy Lotnej - 90zł (już mi się nie chce w necie szukać)
                      Ale Twoje auto - Twoja kasa. Zrobisz jak uważasz za słuszne.

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie - zadawałem to pytanie w innym wątku, ale nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi. A więc: pod koniec czerwca mija rok od zakupienia autka w salonie. Mam przebieg ok. 13.200 km, zalany olej LL, a więc wymiana oleju wg wskazań za ok. 16.000 km. Otrzymałem jednak z ASO zaproszenie na przegląd roczny - czy Wy również dokonywaliście takiego przeglądu? Czy jest to przegląd płatny i na czym ma on polegać ?
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• marektbg
                          Elegance
                          • 2010
                          • 861

To masz tani olej w tym ASO, chyba że piszesz o 60 zł na każdym litrze?
                          Średnio ASO za 3,3l liczą 200-220zł kupując Castrola w necie z przesyłka zapłacę około 150zł. Oszczędność oczywiście jest - ale jeszcze raz powtarzam zniechęca mnie przed przywożeniem swojego oleju durne oświadczenie i wpis w książkę, że olej był mój.

Wrzucam ceny z kolejnego ASO:
                          - z zachowaniem dotychczasowego przeglądu wg. wskazań komputera lub co 2 lata : 1+2+3+7
                          - druga opcja to przejście na przegląd co rok lub 15000km.2+3+4+5+6+7

1.Serwis olejowy – 75 zł
                          2.Olej – 61,65zł/1 litr x3,3l
                          3.Filtr oleju – 26,94zł
                          4.Filtr pow.-73,9zł – w zależności od zanieczyszeń
                          5.Filtr p.pyłkowy – 41,20zł (zwykły)– w zależności od zanieczyszczeń
                          6.-Przegląd – 240 zł
                          7.Normalia – 12,30zł

Tutaj zdecydowanie wychodzi taniej ten pierwszy wg. wskazań kompa

[ Dodano: Pon 04 Cze, 12 14:32 ]
                          Zamieszczone przez Eidos71
                          Otrzymałem jednak z ASO zaproszenie na przegląd roczny - czy Wy również dokonywaliście takiego przeglądu? Czy jest to przegląd płatny i na czym ma on polegać ?
                          To jest ściema, żeby Cie wcześniej ściągnąć do ASO - albo nie kumają, że masz LL - do mnie tez dzwonili po roku.

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marektbg - dzięki za info. W takim razie wypnę się na nich (zwłaszcza, że akurat moje rodzime ASO nie jest tym, w którym chciałbym robić jakiekolwiek przeglądy - wolę bujnąć się 100, lub 150 km do Giżycka, lub Ełku i przejrzeć auto w dobrym ASO Fimot)
                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Kenu
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 222
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Marku daj znać na jakie ASO się zdecydowałeś i opisz swoje wrażenia.

Tak się składa, że zamieszkujemy blisko siebie.

A właśnie. O Buławie słyszałem niepochlebną opinię. Od człowiek z Agatówki.
                              Ale żadnych konkretów nie znam.

Komentarz

• patrykL
                                Rider
                                • 2009
                                • 588

Razem zapłacilem ponad 1000 pln , dużo
                                powiedzialbym, ze to zlodziejstwo w bialy dzien

Zastanawiam się czemu w jednym ASO przegląd kosztuje 350zł a drugim 400, trzeci 650zł
                                bo to niezalezne, prywatne firmy, wiec ceny ustalaja jakie chca

Komentarz

• termit886
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 261
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

O co chodzi z tymi przeglądami według wskazań... Ja jak kupiłem samochód mam napisane w książce że kolejny przegląd mam wykonać przed upływem (tu wpisana data) lub przejechaniu 15 000 km w zależności co nastąpi wczesniej.
                                  Jak wy macie w swoich O2Tour...???

Komentarz

• zielarzlol
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 263

Masz 1.6 MPI z LPG, a to automatycznie oznacza stałe przeglądy co 15 tys. km lub 1 rok.
                                    Czarna perła O2 FL:
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• termit886
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 261
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zielarzlol
                                      Masz 1.6 MPI z LPG, a to automatycznie oznacza stałe przeglądy co 15 tys. km lub 1 rok.
                                      Tak też myślę że w moim przypadku tylko taki wariant wchodzi w rachubę

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez termit886
                                        od razu kazałem wpisać w Książkę Serwisową stałe przeglądy co 15 tys km. Moja Octavka kupiona w październiku 2011 ...zrobiła +-25 tys km i ASO to ona już nie zobaczy :diabelski_usmiech

dokładnie
                                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• termit886
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 261
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          od razu kazałem wpisać w Książkę Serwisową stałe przeglądy co 15 tys km. Moja Octavka kupiona w październiku 2011 ...zrobiła +-25 tys km i ASO to ona już nie zobaczy :diabelski_usmiech

dokładnie
                                          to rozumiem że rezygnujesz z gwarancji...?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

rozumiem że rezygnujesz z gwarancji...?
                                            :szeroki_usmiech TAK, bo auta bym do ASO na poważniejszą naprawę nie oddał...
                                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dawidek
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 47

Na pierwszy przegląd komp wezwał mnie około 28000 km z wymianą oleju i klocków zapłaciłem około 750 zł z jakims tam rabatem wszystko od nich wiem ze olej shella norma 502 czy cos takiego oczywiscie ll, teraz mam 48000 i wzywa mnie za 800 km na kolejny przegląd. Nadmieniam, że przed pierwszym przeglądem miałem ubytek oleju i musiałem 0,5 litra wlać, teraz przez cały ten okres nie stwierdziłem ubytku który zmusił by mnie do dolania , stan utrzymuje się w ponad połowie na miarce. Jak zrobie przegląd dam znać co i jak. Nadmieniam ze to taxa wiec eksploatacja typowo miejska. Pozdrawiam

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Dawidek, Niezłe interwały ci komp wskazuje jak na jazdę miejską. Ja mam 13k i komp wskazuje mi przebieg do przeglądu ok 11k albo 180dni.

Komentarz

• jacholl
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 39
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też się nad tym zastanawiałem, bo w książce mam QG1, czyli zmienny a powiedzieli że mam co 15 tyś. przyjeżdżać ( a komputer pokazuje że serwis za 26 kkm)- - dzisiaj byłem na przeglądzie gazowym po 1kkm, pytałem się przy okazji jakim olejem w takim razie jest zalany silnik. Gość twierdzi że 5w40 - no i tu zastanawia mnie pewna kwestia, bo przecież silnik jest chyba zalewany olejem w fabryce, a LPG montowane dopiero w ASO. Czy w takim razie fabryka w zależności od tego czy będzie w ASO montowane LPG zalewa silnik albo 5w40 albo 5w30 LL? Trochę to dziwne mi się wydaje

Komentarz

Pracuję...